×

VAN GOG

Antonen Arto

Prevela sa francuskog Vesna Cakeljić

Očajnik Arto govori nam o drugom očajniku, Van Gogu, smatrajući ga svojim alter egom. Ukleti pesnik i ukleti slikar, dva „strašna radnika“ i žestoka tragaoca za apsolutom, suočeni sa nemogućnošću življenja u svetu koji ih je za života strpao u svoje ludnice, ogledaju se jedan u drugome, preplićući svoje sudbine, misli i poetike.

Kruži priča da je delo nastalo za dva dana, što samo delimično odgovara istini. Glavni deo doista je nastao u dahu, ali je pesnik potom dodavao neke postskriptume i vršio brojne izmene, tako da danas postoji više njegovih verzija.

U svom slojevitom delu Arto otkriva polifoničnost Van Gogovog slikarstva. Prenoseći nas iz polja vizuelnog u polje zvučnog, on čuje „krila gavrana kako udarcima snažnog cimbala lupaju iznad zemlje“, ili onaj „nadljudski zvuk“ orguljskih pevanja, „naglo i varvarsko prolamanje elizabetanske drame“. Oblik i boja postaju zvuk. I kao što Van Gog živi svoje slikarstvo, tako i Arto živi svoju poeziju, „poput onih mučenika koje spaljuju i koji prave znakove na svojim lomačama.“

Antonen Arto

Antonen Arto je francuski pesnik, nadrealista, veliki poklonik Van Gogovog dela. Lečio se još od rane mladosti od žestokih neuralgija, celog života je izlagan teškim telesnim i duševnim patnjama, podvrgavan elektrošokovima i dezintoksikacijama od droga. Mada je njegovo delo - delo očajnika, ono je nadasve delo čoveka koga pravi život nikada nije napustio. Van Gog je postigao značajan uspeh, a autor je za tu knjigu osvojio nagradu Sent-Bev.

Godina izdanja : 1996.

Broj strana : 64

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje