×

KLIMATSKE PROMENE I POLITIKA

Entoni Gidens

Preveo sa engleskog Đorđe Trajković

Političke mere na svim nivoima – lokalnom, nacionalnom i međunarodnom – mogu imati presudan uticaj na ograničavanje globalnog zagrevanja, navodi Gidens i iznosi mnoštvo novih ideja i predloga za razrešavanje oprečnih političkih stavova u ovoj oblasti.

Gidens upozorava da se klimatske promene umnogome razlikuju od ostalih problema sa kojima se čovečanstvo danas suočava i da bi posledice po život na zemlji mogle biti katastrofalne ukoliko dozvolimo da se i dalje nekontrolisano odvijaju. Političke mere na svim nivoima – lokalnom, nacionalnom i međunarodnom – mogu imati presudan uticaj na ograničavanje globalnog zagrevanja, navodi Gidens i iznosi mnoštvo novih ideja i predloga za razrešavanje oprečnih političkih stavova u ovoj oblasti.

Nezaobilazna za sve tvorce i kreatore politike, ova originalna studija ne zaostaje za drugim Gidensovim delima koja su poslednjih decenija doprinosila menjanju društvene i političke misli u Evropi.

Entoni Gidens

Jedan od najpoznatijih sociologa današnjice, rođen je u Londonu 1938. godine. Školovao se na Univerzitetu Hal, a doktorirao na Kings koledžu (Kembridž), na kojem je kasnije predavao i stekao zvanje profesora. Od 1997. do 2003. godine bio je direktor Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE), gde je sada počasni profesor. Od 2004. godine nosi titulu plemića i predstavnik je Laburističke partije u Domu lordova.

Pobornik je teorije „trećeg puta“, političke filozofije koja redefiniše poziciju socijaldemokratije u perodu posle Hladnog rata, u eri globalizacije. Autor je više od 30 naslova, među kojima se ističu: Capitalism and Modern Social Theory (1971), The Constitution of Society (1984), Modernity and Self-Identity (1991), Beyond Left and Right (1994) i The Third Way: The Renewal of Social Democracy (1998). Njegov udžbenik Sociologija doživeo je šest izdanja i koristi se na univerzitetima širom sveta. U izdanju Clia objavljene su njegove knjige Evropa u globalnom dobu (2009) i Klimatske promene i politika (2010).

Godina izdanja : 2010.

Broj strana : 303

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 24 x 17

Težina : 597 g

ISBN : 86-7102-357-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje