×

TAČNO U PODNE

Žan-Fransoa Rišar

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

... Ovo nije samo još  jedna knjiga o globalizaciji. U stvari, pre nego što me je izdavač nagovorio da je nazovem Tačno u podne, bio sam rešen da naslov bude Nije to globalizacija, glupane.

U knjizi Tačno u podne, autor nas poziva da redefinišemo svoj pristup problemima XXI veka. On navodi dvadeset najvećih globalnih problema (globalno zagrevanje, izumiranje vrsta i uništenje ekosistema, smanjenje ulova ribe, izumiranje šuma, nestašica pijaće vode, sigurnost pomorskog prometa i zagađenje, siromaštvo, međunarodna finansijska kriza…) i zaključuje da su svima njima zajedničke dve stvari: neprestano se pogoršavaju dok se uobičajene strategije za njihovo rešavanje pokazuju žalosno neuspešnim. Drugim rečima, u našem sve modernijem i mnogoljudnijem svetu ne raspolažemo efikasnim načinom rešavanja problema koje takav svet stvara. Naše prave teškoće tek dolaze i u tom smislu pripadaju budućnosti, ali način na koji ih rešavamo sasvim izvesno pripada prošlosti.

Rišar analizira uzroke i moguće posledice i ističe da su dve velike sile koje će u narednim godinama značajno izmeniti današnji svet – demografska eksplozija i nova svetske privreda.

Rišarova knjiga nudi jedinstven prikaz globalnih problema ovoga veka, ali i celovit pristup njihovom rešavanju, koje bi vlade trebalo da prihvate i odobre, a nevladine organizacije da sprovedu. Knjigu Tačno u podne trrebalo bi da pročitaju svi koji su zainteresovani za budućnost čovečanstva!

Žan-Fransoa Rišar

Višegodišnji potpredsednik Svetske banke za Evropu, ugradio je u ovu knjigu više godina iskustva sa Vol strita, znanje stečeno na univerzitetu Harvard i doktorske disertacije iz oblasti zakonodavstva i ekonomije sa više univerziteta u Evropi. Tokom dvadesetogodišnje karijere u Svetskoj banci, zauzimao je nekoliko visokih položaja, a danas piše i predaje o globalnim problemima, razvoju i ekonomici znanja.

Godina izdanja : 2009.

Broj strana : 266

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 17

Težina : 521 g

ISBN : 9788671022941

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje