×

AGONIJA HRIŠĆANSTVA

Migel de Unamuno

Prevela sa španskog Biljana Bukvić

Uz lična preispitivanja, Unamuno preispituje i sudbinu kako svog tako i svih ostalih evropskih hrišćanskih naroda.

„(...) Istina je nešto kolektivno, društveno, čak građansko; istinito je ono u čemu se slažemo i pomoću čega se razumemo. A hrišćanstvo je nešto individualno i neizrecivo. I zato je u stanju agonije u svakom od nas“, kaže u uvodu Agonije hrišćanstva Migel de Unamuno. Unamuno u Agoniji hrišćanstva, kako sam kaže, „u konkretnijem, ali i sa više improvizacija“, „u gušćem i vatrenijem obliku“ ponavlja mnogo toga što je izneo u delu O tragičnom osećanju života, po kojem je čitalačkoj publici kod nas uglavnom poznat.

Pojmu agonija Unamuno vraća autentično značenje – borba, i u knjizi je izložena Unamunova agonija, njegova borba za hrišćanstvo –  „agonija hrišćanstva u meni, njegova smrt i vaskrsenje u svakom trenutku mog intimnog života“, kaže autor, koji je knjigu pisao u egzilu, pobegavši od diktature u Španiji. Uz lična preispitivanja, Unamuno preispituje i sudbinu kako svog tako i svih ostalih evropskih hrišćanskih naroda.

Migel de Unamuno

Migel de Unamuno i Hugo jedinstvena je pojava i veličanstveno otelotvorenje španskog duha. Vrsni pesnik, dramaturg, romanopisac, esejista, mislilac i polemičar, rođen je 1864. u Bilbaou a umro 1936. u Salamanki. Bio je istaknuti predstavnik Generacije 98, univerzitetski profesor, potom rektor Univerziteta u Salamanki i, od 1932, akademik. U doba diktature Prima de Rivere prognan je iz Španije, kada je, u Parizu, napisao Agoniju hrišćanstva. Suštinu Unamunove filozofije čini ideja da je čovekovo bitisanje prožeto stalnim unutrašnjim sukobom između njegove religiozne težnje ka besmrtnosti i razuma koji je svom silinom negira. Politička kriza španskog društva, opis kastiljanskog pejzaža kao i koncept intraistorije su ostale teme kojima se bavio u svom obimnom i raznovrsnom delu u kojem vidno mesto zauzimaju eseji: Život don Kihota i Sanča, O tragičnom osećanju života, Agonija hrišćanstva; romani: Mir u ratu, Ljubav i pedagogija, Magla koju autor naziva nivola, Abel Sančes; drame: Brat Huan ili svet je pozorište, Fedra; poezija: Brojanice lirskih soneta, Velaskesov Hristos, Romansero iz progonstva.

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 108

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje