×

DEMOKRATIJA

Ros Harison

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

Ove nedelje, obnavljamo znanje iz demokratije! Oslanjajući se na istorijske činjenice i ogromno znanje čuvenih teoretičara, autor se u prvom delu knjige bavi mogućim značenjima reči demokratija, a potom razmatra dileme i rezerve u vezi sa demokratijom, koje su velike mislioce zaokupljale od antičkih vremena do danas.

 Knjiga Rosa Harisona Demokratija može se odrediti kao istorijsko-teorijska studija koja pruža filozofski uvid u izučavanje demokratije. Oslanjajući se na istorijske činjenice i ogromno znanje čuvenih teoretičara, autor se u prvom delu knjige bavi mogućim značenjima reči demokratija, a potom razmatra dileme i rezerve u vezi sa demokratijom, koje su velike mislioce zaokupljale od antičkih vremena do danas.
Upuštajući se dalje u vrednosti i vrednovanja demokratije, Harison se zapitao da li demokratija obezbeđuje središnja dobra koja bi je utemeljila kao vrednost, pri čemu kao osnovna dobra navodi znanje, autonomiju i jednakost. Složenost međusobnih odnosa između demokratije i ovih vrednosti izvor je brojnih problema i sukoba, a autor s pravom zaključuje da je odbrana demokratije istovremeno izazovna i mučna.  

Ros Harison

Posle studija filozofije na univerzitetima u Kembridžu i Oksfordu, Ros Harison je izabran za naučnog saradnika koledža Sent Džons u Kembridžu, a potom za predavača na Univerzitetu Bristol. Kasnije se vratio u Kembridž i karijeru univerzitetskog predavača nastavio na Kings koledžu. Pored Demokratije, njegova najpoznatija dela su On What There Must Be (1974), Bentham (1983) i Hobbes, Locke, and Confusion’s Masterpiece (2003).

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 327

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 21 x 14

Težina : 463 g

ISBN : 86-7102-121-1

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje