×

DOSTOJANSTVO

Majkl Rozen

Prevela sa engleskog Jelena Kosovac

Knjiga koja vraća veru u mogucnost očuvanja ljudskosti u svim okolnostima.    

Iako postoje brojni nesoporazumi oko tumačenja ovog pojma, dostojanstvu pripada važna pozicija u savremenoj pravnoj nauci i razmišljanjima o ljudskim pravima. Kombinujući jasne definicije sa istorijskom pozadinom, autor postavlja ove kontroverze u društveni kontekst i nudi nova konstruktivna rešenja. Insistirajući kako na filozofskim, tako i na pravnim, političkim, religijskim i kulturnim postulatima, Rozen pokazuje kako različite škole mišljenja razmatraju koncepciju dostojanstva i kako to utiče na razmimoilaženja u teorijskim stavovima. Pojam dostojanstva, kao ključnog za ljudska prava, ušao je u široku upotrebu nakon Drugog svetskog rata kroz dva glavna toka - hrišćansku teologiju i Kantovu filozofiju. Vremenom se formirao i snažniji pojam dostojanstvenog ophođenja prema čoveku koje Rozen objašnjava pretežno postulatima Kantove filozofije, stavljajući je u savremeni kontekst odnosa prema svim životnim pojavama, uključujući i odnos prema smrti.

Nekoliko je razloga zašto mi se učinilo da je za ovu knjigu prikladan neformalniji pristup. Onaj očigledan, jeste što nisu samo filozofi zainteresovani za pojam dostojanstva. Ako je cena koju treba da platim, kako bih tim drugim čitaocima učinio pristupačnijim ono što imam da kažem, skraćivanje nekih diskusija koje dublje zadiru u temu, čini mi se da tu cenu vredi platiti. Povrh toga – odgovor koji sam isprva dao nije bio sasvim pogrešan – zaista ne postoji veliki, sistematičan korpus savremene filozofske literature o pojmu dostojanstva čiji argumenti zahtevaju reagovanje.

Iz predgovora Majkla Rozena:

Majkl Rozen nas vodi na izuzetno putovanje kroz isprepletane etičke, religiozne i pravne korene koncepta dostojanstva povezujući ih sa specifičnim idejama o statusu, ličnim vrednostima, kriterijumima i poštovanju drugih.

Džonatan Vulf, Univerzitetski koledž, London

 

O jednom važnom pojmu, prikaz knjige Dostojanstvo, Ip Clio

Dostojanstvo kao predmet savremene filozofije, prikaz knjige Dostojanstvo, Miša Đurković

Majkl Rozen

Profesor je političke teorije na Univerzitetu Harvard (SAD). Bavio se širokim spektrom tema u filozofiji, društvenoj teoriji i istoriji ideja, ali je posebno zainteresovan za evropsku filozofiju XX veka i savremene anglo-američke političke teorije. Studirao je na Univerzitetu u Oksfordu, gde je 1980. odbranio doktorat kod profesora Čarlsa Tejlora. Predavao je na Oksfordu i Univerzitetskom koledžu u Londonu pre nego što je prešao na Univerzitet Harvard 2006. godine. Od tada se najviše bavi Hegelom, Marksom, Adornom i savremenom političkom filozofijom. Autor je knjiga On Voluntary Servitude: False Consciousness and the Theory of Ideology (1996), Opus Postumum (1993), Hegel's Dialectic and its Criticism (1982) i koautor The Oxford Handbook of Continental Philosophy (2007) i Political Thought: an Oxford Reader (1999)

Predgovor

Reference i skraćenice

 „Slogan svih moralista bez ideja“

 1. Podvala?
 2. Ciceron i posle njega
 3. Kant
 4. Ljupkost i dostojanstvo
 5. Dostojanstvo i jednakost
 6. Hijerarhija
 7. Poštovanje prava i pravo na poštovanje

 Zakonodavstvo o dostojanstvu

 1. Ljudi patuljastog rasta sa dostojanstvom
 2. Nemačka
 3. Kantovska pozadina: formula čoveštva
 4. Katolicizam i Osnovni zakon
 5. Tumačenje Osnovnog zakona
 6. Dašner i Zakon o bezbednosti saobraćaja
 7. Postoji li konzistentno tumačenje?
 8. Voulntarizam
 9. Zaključak

 Dužnost prema čoveštvu

 1. Humanizam
 2. Odgovor utilitarizma
 3. Eksternalizam
 4. Ne-ljudski svet može biti intrinsično dobar
 5. Dužnost
 6. Kant
 7. Dužnost bez platonizma

 

Beleške

Indeks

Godina izdanja : 2015.

Broj strana : 150

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 21 x 14

Težina : 365 g

ISBN : 9788671024884

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje