×

KULTURA

Teri Iglton

Preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

U ovoj pronicljivo analitičkoj i zajedljivo zabavnoj knjizi Teri Iglton istražuje kako su se kultura i naše ideje o njoj razvijali tokom dva poslednja veka -  od uzvišene sfere do skromnih običaja, od otpora uzurpaciji industrijalizma do današnjeg najprofitabilnijeg izvoza kapitalizma.

Kultura definiše čoveka kao biće, ali definisati kulturu i ukazati na njenu ulogu u našim životima  nije tako jednostavno. Teri Iglton, jedan od najistaknutijih književnih i kulturnih kritičara raspoložen je da prihvati takav izazov. U ovoj pronicljivo analitičkoj i zajedljivo zabavnoj knjizi on istražuje kako su se kultura i naše ideje o njoj razvijali tokom dva poslednja veka -  od uzvišene sfere do skromnih običaja, od otpora uzurpaciji industrijalizma do današnjeg najprofitabilnijeg izvoza kapitalizma.

Obuhvatajući umetnost, književnost, filozofiju, antropologiju i značajne mislioce kao što su Johan Gotfrid Herder, Edmund Berk kao, T. S. Eliot, Metju Arnold Rejmond Vilijams i Oskar Vajld, Iglton daje koherentan pregled kulture čvrsto postavljene u njenom istorijskom i teorijskom kontekstu, osvetljavajući njen dosluh s kolonijalizmom, nacionalizmom, opadanje religije i vladavinu nad ’neobrazovanim’ masama. Iglton ispituje i savremenu kulturu, kritikujući komodifikaciju i kroćenje sile koja, pravilno shvaćeno, predstavlja vitalno sredstvo kultivisanja i oplemenjivanja naše društvene stvarnosti i obezbeđuje podsticaj da transformišemo građansko društvo.

Teri Iglton

Teri Iglton je ugledni profesor engleske književnosti na univerzitetu u Lankasteru. Autor je više od pedeset knjiga koje obuhvataju različita polja, od književne teorije, postmodernizma, politike, pa do ideologije i religije, uključujući i uticajnu Književnu teoriju: Uvod. Igltonove knjige Nada bez optimizma (Hope Without Optimism), Kultura i smrt Boga (Culture and the Death of God), Kako čitati književnost (How to Read Literature), O zlu i razumu (On Evil and Reason), Vera (Faith) i Revolucija (Revolution) objavila izdavačka kuća  Jejl.

Uvod
1. Kultura i civilizacija
2. Postmoderne predrasude
3. Društveno nesvesno
4. Apostol kulture
5. Od Herdera do Holivuda
Zaklju?ak: Prepotentnost kulture
Beleške
Indeks

Godina izdanja : 2017.

Broj strana : 140

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 337 g

ISBN : 978-86-7102-554-6

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje