×

MISLITI DRUGAČIJE - Filozofija neslaganja

Dijego Fuzaro

Preveo sa italijanskog Marin Pavić

Onaj ko razmišlja, taj je nekonformista koji ne strahuje od toga da bude u manjini. Najlepši i najmoćniji glasovi ne pevaju u horu nego su svojstva solista. Retki su tako upečatljivi primeri koji pokazuju istinitost ove rečenice kao što je knjiga Misliti drugačije

Knjiga italijanskog filozofa gramšijanske marksističke usmerenosti Dijega Fuzara važan je doprinos borbi za slobodu mišljenja, govora i zastupanja drugačijeg stava od društveno vladajućeg. Onaj ko razmišlja, taj je nekonformista koji ne strahuje od toga da bude u manjini. Najlepši i najmoćniji glasovi ne pevaju u horu nego su svojstva solista. Retki su tako upečatljivi primeri koji pokazuju istinitost ove rečenice kao što je knjiga Misliti drugačije. U čitavom delu autor spori vladajuće vrednosti i norme koje neoliberalni poredak nameće kao samorazumljive atomizovanom globalnom društvu. No, u svom obračunu s potrošačkom kulturom, „profitnom desnicom“ i neoliberalizmom, on ne štedi ni „kulturalnu levicu“, intelektualce i novinare, gramšijevskim rečnikom „funkcionere nadgradnje“, pokazujući da su i oni umnogome doprineli stvaranju jednog politički korektnog diskursa koji sputava kritiku kao conditio sine qua non društvenog razvoja. Upravo zbog toga što je postojeće banalno i samorazumljivo najčešće je pošteđeno kritike, a time je zaprečen razvoj ličnosti i društva.

Dijego Fuzaro

Dijego Fuzaro rođen je 1983. u Torinu, gde je diplomirao i završio postdiplomske studije iz oblasti istorije savremene filozofije. Doktorirao je na Univerzitetu Vita-Salute San Rafaele u Milanu, gde predaje istoriju filozofije i koordinira Centrom za interdisciplinarna istraživanja istorije ideja, čiji je jedan od osnivača. Rukovodilac je internet stranice "Filozofija i njeni heroji" (www.filosofico.net), referentne tačke za filozofske rasprave u Italiji. Autor je velikog broja stručnih radova među kojima se ističu: Dobro se vratio, Markse (2009), Biće bez vremena. Ubrzanje istorije i života (2010), Minimalna Merkatalija . Filozofija i kapitalizam (2012), Budućnost je naša. Filozofija akcije (2014), Idealizam i praksa. Fihte, Marks i Đentile (2013), Antonio Gramši. Strast da se bude u svetu (2015).

Italijanski dnevnik La republika (La Repubblica) svrstao ga je među tri najmlađa evropska filozofa koji najviše obećavaju, zajedno sa Tristanom Garsijom iz Francuske i Markusom Gabrijelom iz Nemačke.

 

1. Ne slagati se
2. Na početku beše neslaganje
3. Oblici i stepeni nehomogenizovane percepcije
4. Demokratija i neslaganje
5. Od represije drugačijeg do nemogućnosti njegovog uspostavljanja
6. Vreme masovnog konsenzusa
7. Neokonformizam i neslaganje s neslaganjem
8. Profitna desnica, kulturološka levica: dva ogranka iste vlasti
9. Politički korektno jednomišlje
10. Ideologija istog
11. Kao Glauk, bog mora: manipulacija
12. Novi jezik i novi simbolički poredak
13. Voleti svoje lance: Boesijeva teorija
14. Neposlušnost, revolucija, pobuna
15. BartlbiPereira tvrdi da: fenomenologija duha nepokoravanja
16. Poslednji ljudi i novo simboličko ropstvo
17. Dva minuta mržnje
18. Ne slažem se, dakle postojim

Godina izdanja : 2020.

Broj strana : 160

Pismo : Latinica

Povez : Broširani

Format : 21x14

Težina : 240 g

ISBN : 9788671026321

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje