×

VEČNA SADAŠNJOST-Barokna kultura u modernoj književnosti

Jelena Todorović

Kakav je uticaj baroknog prostora na naše vreme? Autorka razotkriva oblike mišljenja koje naše doba duguje baroknom vremenu, istražujući do koje mere su mnogostrukosti vremena i prostora skriveno nasleđe baroka, koje se može naći u savremenoj književnosti. Primeri koje proučava su Nevidljivi gradovi I. Kalvina, Saturnovi prstenovi V.G.Zebalda i Islednik D. Velikića.

Studija Večna sadašnjost nastavak je dugogodišnjih istraživanja baroknog prostora i njegovog uticaja na naše vreme, koji su u fokusu interesovanja dr Jelene Todorović. Predstavlja nam nasleđe baroka u savremenoj književnosti, viđeno iz perspektive istoričara kulture novog veka. Autorka nije sebi postavila kao cilj da ukaže na neposredne veze i pozivanja jedne kulture na drugu, već da razotkrije oblike mišljenja koje naše doba duguje baroknom vremenu, da učini vidljivim mnogostrukosti vremena i prostora, kao i skriveno nasleđe baroka u savremenoj književnosti.

Primeri koje proučava (Nevidljivi gradovi Itala Kalvina, Saturnovi prstenovi Vinfrida Georga Zebalda i Islednik Dragana Velikića) nisu dela koja su po svojoj strukturi namerno barokna, niti im se radnja odvija u baroknom dobu. U tim delima – ukazuje dr Todorović – barok je prisutan kao estetski princip, kao nevidljivo nasleđe koje oblikuje pogled na svet njihovih junaka. Barokno je osećanje prostora u kome oni žive kao i način na koji se u tom svetu prepliću mašta i stvarnost. Dodatnu dragocenost ove knjige predstavljaju kako vrstan izbor, tako i zanimljiva analiza likovnih priloga.

Jelena Todorović

Diplomirala je na katedri za istoriju umetnosti (1998) na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Magistarske i doktorske studije završila je na University College London, gde je radila najpre kao asistent, a zatim i kao predavač. Od 2005. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu predaje istoriju i teoriju umetnosti novog veka. Gostujući je profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i stalni saradnik Civici Musei di Storia ed Arte u Trstu. Rukovodilac je projekta Sistematizacija i proučavanje Državne umetničke kolekcije dvorskog kompleksa na Dedinju za koji je osvojila nagradu Europa Nostra za 2018. godinu.

1.Uvod: Hibridnost i prožimanje – prvi globalni stil
Doba metamorfoza ili jedinstvo umetnosti
Neuhvatljivi let vremena
Preoblikovanje prošlosti
Vreme bez vremena
Beskrajni granični prostori

2.Kretanje kroz prošlost i sadašnjost
vremenski i prostorni pluralitet u knjizi
V. G. Zebalda Saturnovi prstenovi
Priroda prolaznosti
Pejzaž zaboravljenih prošlosti
Večna sadašnjost

3.Prostori vanvremenog – Nevidljivi gradovi
Itala Kalvina i uobrazilja novoga veka
Senoviti svet nesavršenih Arkadija
U svemu je nešto drugo skriveno
Gradovi i himere

4. Granični prostori sećanja – preplitanje
različitih prošlosti i osećanje večne sadašnjosti 
u Isledniku Dragana Velikića
Prošlost bez kraja: prekrivanje sadašnjosti prošlošću
Granični prostori sećanja ili geografija vremena
Fluidnost međa

5.Zaključak
Mnogostrukost vremena i prostora
Fluidnost vremena
Fluidnost prošlosti
Fluidnost prostora
Fluidnost putovanja

Bibliografija
Indeks

Godina izdanja : 2018.

Broj strana : 168

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 14 x 21

Težina : 400 g

ISBN : 9788671025898

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje