×

BOLEST I KULTURA U POSTMODERNOM DOBU

Dejvid Moris

Prevela sa engleskog Jelena Kosovac

Postmoderna bolest nezaobilazna je u analiziranju savremenog doba isto kao i filmovi, automobili, kompjuteri i svemirske letelice.

Bolest se promenila tokom poslednjh pedeset godina, u periodu tranzicije iz modernog u postmoderno doba. Razboljevamo se od nepoznatih bolesti, podvrgavamo se nezamislivim tretmanima, umiremo na uznemiravajuće nove načine i na novim mestima. Postmoderna bolest, tvrdi autor, nezaobilazna je u analiziranju savremenog doba isto kao i filmovi, automobili, kompjuteri i svemirske letelice.

Glavni cilj ovog štiva je promišljanje i integrisanje rasute manjinske tradicije, u kojoj se razmatra značaj kulturoloških uticaja na zdravlje i bolest. Mnogi čitaoci će prepoznati doprinos istaknutih mislilaca unutar ove tradicije, kao što su Rene Dibua, Džordž L. Engel, Oliver Saks, Melvin Koner, Artur Klajnman i (pre svih) Mišel Fuko. Shvatanje bolesti kao biokulturne pojave, što je i tema ove knjige, prolazi dug put osvetljavanja promena, sukoba i zbrka u postmodernoj medicini.

Dejvid Moris

Dobitnik PEN nagrade za knjigu The Culture of Pain (1993). Autor je takođe nagrađivane knjige Alexander Pope: The Genius of Sense (1984). Živi i radi u Albukerkiju, Novi Meksiko. 

Godina izdanja : 2008.

Broj strana : 346

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22.5 x 16.5

Težina : 552 g

ISBN : 978-86-7102-337-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje