×

BOB DILAN - Poetika odmetništva

Zoran Paunović

Knjiga je u pretplati do 13. jula po ceni koja je 50% niža od one koja će važiti u knjižarama kada izađe iz štampe. Pretplatiti se možete na našem sajtu, zatim u našem prodajnom prostoru u Gospodar Jovanovoj 63 (ulaz iz Kneginje Ljubice) radnim danima od 9h do 17h ili uplatom na račun br. 340-22091-05 (uz molbu da nas o tome obavestite telefonom ili mejlom). Izlazak iz štampe očekuje se krajem jula meseca.

Bob Dilan, omaleni plavooki momak, sredinom januara 1961. godine dolazi u Njujork. Počinje kao putujući gitarista i pevač. Na svom dugom i neverovatnom umetničkom putu spaja tradiciju, folklor i individualni talenat. O ovom savremenom Homeru, piše Zoran Paunović, profesor, prevodilac i esejista. Njegova knjiga Bob Dilan -  poetika odmetništva svojevrsni je vodič kroz život, karijeru i opus ličnosti koja je tokom više od pedeset godina delanja na javnoj sceni po mnogo čemu presudno obeležila svoju epohu.

Knjiga Zorana Paunovića Bob Dilan: poetika odmetništva kritički je pregled života i rada umetnika koji je svojim stvaralaštvom obeležio proteklih nekoliko decenija u američkoj i svetskoj kulturi, i pritom uspeo da sačuva stav nepomirljivog i beskompromisnog odmetnika, spremnog da u svakom trenutku postupi suprotno očekivanjima koja proističu iz njegovog neporecivog statusa globalne kulturne ikone. Nesklon gomilanju nepotrebnih detalja i podataka, Paunović se u ovoj knjizi usredsređuje na zbivanja, likove i fenomene koji su presudno uticali na Dilanovo umetničko formiranje, te na prelomne trenutke njegove duge i bogate karijere: dolazak u Njujork, prve nastupe i ranu afirmaciju u Grenič Vilidžu,  ulazak u polje takozvane „protestne pesme“ i izlazak iz njega, odbacivanje folk čistunstva i sticanje statusa rok zvezde, stvaralačku eksploziju šezdesetih i kreativnu oseku sedamdesetih, prelazak u hrišćanstvo i posledično prihvatanje uloge svojevrsnog propovednika, njegove raskide i pomirenja sa muzama, stvarnim i metaforičkim,  fizičke i duhovne krize i oporavljanja, kritička osporavanja i priznanja, sve do Nobelove nagrade, i  dalje. Autor Poetike odmetništva  delu Boba Dilana pristupa s velikom naklonošću, ali bez nekritičkog idolopoklonstva: uz osvrte na različiite aspekte njegovog umetničkog delanja, poput filma, likovne umetnosti i proznog stvaralaštva, najviše je pažnje, prirodno, posvećeno neraskidivoj simbiozi njegove poezije i muzike, koja ga je i svrstala među velikane svetske umetnosti, ne samo dvadesetog i dvadeset prvog veka. Bob Dilan, zaključuje Paunović,  Nobelovu nagradu nije dobio samo kao veliki pesnik i nešto manji prozni pisac, već i kao kompozitor i muzičar, glumac i slikar, istraživač folklora i čuvar kulturnog nasleđa, propovednik i prorok, politički aktivista i nepokorni buntovnik, duhovni predvodnik mnogih generacija i usamljenik veran isključivo sebi i svojim tvrdokornim načelima – ukratko, kao kolosalna umetnička ličnost koja je tokom više od pedeset godina delanja na javnoj sceni po mnogo čemu presudno obeležila čitavu epohu. I učinila – to svakako ne treba zaboraviti – da nam život u njoj bude lakši i sadržajniji i uzvišeniji.

Zoran Paunović

Redovni profesor za užu naučnu oblast Engleska i američka književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor pet knjiga i više od stotinu naučnih i stručnih radova, kao i tridesetak književnih prevoda sa engleskog (za koje je dobio nekoliko nagrada i priznanja, pored ostalih i nagrade „Miloš N. Đurić“ i „Laza Kostić“). Predavanja po pozivu držao u SAD, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Potpredsednik srpskog PEN centra od 2010. godine. Dopisni član SANU od novembra 2018. godine.

I    Plavooki sine moj, reci gde si bio?

1. Buntovnik s razlogom
2. Dani radija
3. Pesma za Vudija
4. Sve bilo je muzika
5. Portret umetnika u mladosti
6. Nomen est omen
7. Put za Istok
8. Rađanje poezije iz duha muzike
9. Hemondov hir
10. Probudila me kao šumu blistavi kreket raketa
11. Filozofija kompozicije
13. Dijamanti i korozija
14. Murder Most Foul

II    Plavooki sine moj, pričaj sve što je bilo
1. On the Road
2. Negde izdaleka čuju se daire
3. Lusi na nebu, bube u glavi
4. Blistavi dragulj, mistična žena, Čelzi hotel
5. Električni snovi, i poneki košmar
6. La vita nuova
7. Nebo se otvorilo
8. I u mraku katkad nikne divan cvijet
9. Jednom, kad naslikam remek delo
10. Gospodar samoće
11. Zimermanovo bdenje
12. Sviraj to ponovo, Sem
13. Pre i posle potopa
14. Sledeća stanica: Grenič Vilidž

III    Sine moj plavooki, a šta si čuo, kaži?
1. Krvave trake
2. Slučajan susret
3. Šta je rekao grom
4. Imati i nemati
5. Sumrak idola
6. Jevanđelje po Bobu
7. Popu pop, a Bobu Bob
8. Kažeš, nisi nostalgičan...
9. Previše pakleni trio
10. Noć zahvalnih mrtvaca
11. Odbrana poezije
12. Strah od monotonije
13. Kiša pada, putnici putuju

IV    Plavooki sine moj, reci koga si sreo?
1. Dok budeš pevao
2. Predugo putovanje u Vudstok
3. Niko se neće smejati
4. Skini mi ovu značku, mama...
5. Vreme je ispalo iz zgloba
6. Ljubav i moda
7. Veče uz radio
8. Sam svoj pirat
9. Idemo dalje

V    Plavooki sine moj, reci mi, šta ćeš sada?

Diskografija
Bibliografija

Godina izdanja : 2024.

Broj strana : 264

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi

Format : 19,5x13,5

Težina : 350 g

ISBN : 9788671027052

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje