×

LITVANCI KRAJ LAPTEVSKOG MORA: Sećanja iz pakla sibirskih logora

Dalija Grinkevičjute

Prevela sa litvanskog Mirjana Bračko

  Ova knjiga govori o neobičnoj sudbini i hrabrosti mlade Dalije Grinkevičjute koja je posle sovjetske okupacije 1941. deportovana iz Kaune u Altajski kraj.

Ova knjiga govori o neobičnoj sudbini i hrabrosti mlade Dalije Grinkevičjute koja je posle sovjetske okupacije 1941. deportovana iz Kaune u Altajski kraj.
Autorka piše o svojoj deportaciji iz Kaune, privremene prestonice Litvanije u Altajski kraj, a kasnije preko Jakutska do Tiksija na ostrvu na ušću Lene, severno od Arktičkog kruga. Imala je 14 godina i deportovana je zajedno sa majkom i bratom. Nakon što je pobegla nazad u Litvaniju, ilegalno je živela tamo, pre nego što su je godinama kasnije ponovo otkrili i vratili u Sibir. Nakon prvog boravka u Sibiru, beleži uspomene koje je sakrila u zidanu teglu u bašti. Kada se vratila sa druge deportacije - nije mogla da je pronađe. Studira, kasnije radi kao lekar, ali je vlasti ne ostavljaju na miru. Umire u 60. godini. Zapisi skriveni u zemlji u vrtu slučajno su pronađeni nakon njene smrti.

Dalija Grinkevičjute

Dalija Grinkevičjute se rodila u Kaunasu, u Litvaniji. Posle sovjetske okupacije, u junu 1941. godine, njena porodica deportovana je u Sibir. Dalijin otac, koji je bio razdvojen od ostatka porodice, umro je na Uralu. Zajedno sa majkom i bratom poslata je u Altajski kraj i zatim u Trofimovsk, zatvoreničko ostrvo na reci Leni, severno od Arktičkog kruga. Mnogo njenih saputnika je umrlo od hladnoće i gladi. Dalija je uspela da pobegne sa svojom majkom, ali joj je majka u međuvremenu umrla, a nju su ponovo uhapsili. Kasnije su je poslali u Jakutiju. Zbog Staljinove smrti okolnosti su se promenile pa joj je odobreno da  se bavi medicinom u Omsku. Uspela je da se vrati u Kaunas i da završi lokalnu medicinsku školiu. U Laukovi je radila kao doktor da bi joj to 1974. vlast zabranila. Umrla je 1987. godine i sahranjena je u Kaunasu.

 

Godina izdanja : 2020.

Broj strana : 275

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 12,5 x 19,5

Težina : 360 g

ISBN : 978-86-7102-636-9

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje