×

MOJ ŽIVOT

Maga Magazinović

Priredile Jelena Šantić,Marija Janković

Knjiga Moj život Mage Magazinović sadrži autobiografske beleške iz četrdeset pet godina života ove umetnice, feministkinje, intelektualke, levičarke, prve žene koja je počela da radi kao novinar u Politici. U tom periodu, od 1882. do 1927. godine, Maga Magazinović bila je ne samo svedok i pronicljivi posmatrač, već i učesnik mnogih značajnih događaja. Analitički dar Mage Magazinović čini da njena sećanja svojim značenjem i sadržajem zalaze u sfere etnologije, psihologije, sociologije, obrazovanja, kulture i politike. Moj život jeste svedočenje o društvenim zbivanjima na prelomu vekova – posebno značajne su godine balkanskih ratova - ali je jednako značajno zabeleženo vreme njene intimne sreće i tragedije, te je ova knjiga dokument sa ličnim pečatom Mage Magazinović u kome, deo po deo, otkriva sebe samu.
Početkom veka Maga Magazinović pripadala je intelektualnim i umetničkim krugovima Beograda koji su utirali nov, evropski duhovni i kreativni put i radili na transformaciji dotadašnjih iskustava. Maga Magazinović donela je radikalan, osnovni pristup telesnoj kulturi u svim njenim domenima. Tek posle nje dolaze modernisti u drugim oblastima umetnosti. U kulturološkom smislu, kao umetnik i pedagog koji je u Beograd uneo najsavremenije metode, ona je doprinela modernizaciji patrijarhalnog društva. U svom plesnom izrazu ona je anticipirala narodnu tradiciju i savremeni pokret i tako stvorila novi umetnički svet. Ono što je bila njena borba za omasovljenu telesnu kulturu i umetnost, danas prepoznajemo u pokretima savremenog teatra i plesa.

Maga Magazinović

Životni put Marije Mage Magazinović (1882-1968) bio je dinamičan - u neprestanom kretanju, istraživanju i učenju, kao i u upornoj borbi za emancipaciju žene. U pokretima tela ona je simbolizovala svoj ideal harmonične i slobodne ličnosti, sposobne i spremne za velika odricanja.

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 399

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez

Format : 19,5 x 13,5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje