×

NARCISOVO OGLEDALO

Pjer Burdije

Priredio Branimir Stojković

Prevela sa francuskog Vesna Injac-Malbaša

Burdije se zalaže za savez onih (novinari, naučnici, intelektualci) koji u interesu slobode kao pretpostavke vlastite intelektualne produkcije moraju da se suprotstave (kvazi)monopolu onih koji kontrolišu sredstva difuzije.

U Burdijeovoj analizi televizije, ali i medija u celini, ključan je pojam polja novinarstva, kao mikrokosmosa koji ima vlastite zakone. Ni samo polje novinarstva Burdije ne smatra homogenim već analizira distribuciju moći između pojedinih njegovih sektora (štampe, radija i TV). Na primer, on ukazuje da se u televizijskom segmentu medijskog polja uspostavljaju konkurentski odnosi između velikih, nacionalnih TV mreža, ali i odnosi zavisnosti između ovih i lokalnih TV stanica. On, dakle, tvrdi da se upravo unutar polja novinarstva određuje relativni značaj jednog glasila. (Tako pokretanje novog dnevnog lista bitno utiče na položaj ali i na adaptivno prilagođavanje već postojećih novina.)

Zanimljivo za domaće čitaoce biće, svakako, navođenje razloga za dužu ili kraću dominaciju jednog glasila unutar polja novinarstva kao celine ili, što je češći slučaj, unutar pojedinog medijskog sektora u nacionalnim okvirima.

 

Pjer Burdije

Jedan od najznačajnijih mislilaca XX veka (1.8.1930, Dangen - 23.1.2002, Pariz). Razvio je sociološku teorije koju je nazvao teorija prakse. Ključni termini ove teorije su habitus, kapital i polje. Burdije je nastojao da svoje teorijske ideje poveže sa empirijskim istraživanjima svakodnevnog života i da na taj način objasni odnose moći u društvu. Na srpski jezik prevedena su mu sledeća dela: Nacrt za jednu teoriju prakse: tri studije o kabilskoj etnologiji (1999), Signalna svetla: prilozi za otpor neoliberalnoj invaziji (1999) i, u izdanju Clia, Narcisovo ogledalo: rasprava o televizijskom novinarstvu (2000).

Godina izdanja : 2000.

Broj strana : 130

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22 X 13

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje