×

OBRAZOVANJE I MEDIJI

Žak Gone

Prevela sa francuskog Vesna Injac-Malbaša

Zar nije besmisleno i zar se ne lišavamo upravo onoga istinski revolucionarnog što mediji mogu da unesu u škole, ako ih uključimo u neku klasičnu disciplinu? Ova pitanja nas nužno vraćaju pitanjima o funkciji škole i o njenom položaju. Zar nismo na putu želje za promenom same misije škole? Žak Gone

Uticaj mas-medija gotovo se može izjednačiti s uticajem vaspitno-obrazovnih institucija. Mas-mediji su, ponekad, značajnije obrazovne institucije od same škole, jer je prevazilaze u obimu publike, vremenu i interesovanju koje posvećuju svojoj publici, kao i u raznovrsnosti sadržaja koje nude. Žak Gone pokazuje kako mediji obrazuju, ali i kako utiču na školu da se i sama menja i da prevazilazi tradicionalne oblike podučavanja. TV kursevi, na primer, mnogo su aktuelniji i dinamičniji, obrađuju samo popularne sadržaje, koji se neprekidno menjaju, izbegavajući uobičajeni način izlaganja. Stoga, kako primećuje Gone, „za nastavnike je rad u medijima ponekad pozitivan povod da se školi ponovo vrati njena istinska dimenzija mesta za prijem učenika, i da se na taj način prevaziđe neprirodni karakter jedne ‘prepametne’ škole, koja uvek zna više i koja se prepustila i udaljila od svoje suštine, jer je nevešta u savladavanju svojih nedostataka. Zar nije besmisleno i zar se ne lišavamo upravo onoga istinski revolucionarnog što mediji mogu da unesu u škole, ako ih uključimo u neku klasičnu disciplinu? Ova pitanja nas nužno vraćaju pitanjima o funkciji škole i o njenom položaju. Zar nismo na putu želje za promenom same misije škole?”

Žak Gone

Jedan od najuglednijih francuskih stručnjaka za istraživanje medija u oblasti obrazovanja. Cilj njegovih istraživanja usmeren je na mogućnosti praktične primene, aktivnog učešća i razumevanja savremenih medija – prevashodno televizije i kompjutera – u stvaranju komunikacije i izgradnje savremenih formi oblikovanja i korišćenja znanja.

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 170

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 22 x 13

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje