×

ISTORIJA SREDNJEG ISTOKA

Masimo Kampanini

Prevela sa italijanskog Nela Britvić

U knjizi je iznet niz ocena i tumačenja kojima se nastoji objasniti razvoj Srednjeg istoka od preporoda u 19. veku, nakon nekoliko mračnih stoleća povlačenja u sebe i oskudne kulturne originalnosti, sve do savremenog doba, do jedne današnjice koja se čini otvorenom za (neizvestan) budući razvitak današnjice koja, prema tome, potencijalno može biti podvrgnuta čak i radikalnoj promeni usvojenih modela tumačenja.

Kampaninijeva knjiga proučava istoriju prostora poznatog kao Srednji istok. Ovaj  naziv nastao je u sklopu evrocentrične perspektive s kraja 19. veka, označavajući, tada, kao i danas,  prostrane teritorije od Maroka do Irana. U knjizi se razmatraju najvažniji trenuci istorije i politike na ovim prostorima, koje autor povezuje zajedničkim imeniteljima. Strateški važne zbog bogatstva naftom, razdirane složenim činiocima krize od Napoleonove ekspedicije u Egiptu i susreta s modernošću, preko reformi Osmanskog carstva i raspuštanja halifata, procesa dekolonizacije, rata1967, Iranske revolucije, preuzimanja vlasti od strane Talibana u Avganistanu, palestinske intifade, sve do pada Sadama Huseina i aktuelnog sukoba u kome su suprotstavljene Sjedinjene Američke Države i Irak. Element koji objedinjuje ovu oblast, toliko raznovrsnu u pogledu jezika i stanovništva jeste, i pored prisustva hrišćanske manjine, islam, čiji se razvoj prati u knjizi, sagledan u neprekidnoj i višeslojnoj dijalektici sa zapadnim svetom, od pokreta obnove u devetnaestom veku do reformizma Muslimanske braće, od sukoba sa svetovnim nacionalstičkim i socijalističkim ideologijama do izazova radikalnih organizacija.

Masimo Kampanini

Predaje Savremenu istoriju arapskih zemalja na Institutu za orijentalistiku Univerziteta u Napulju i Islamsku civilizaciju na Filozofskom fakultetu UniverzitetaSan Rafaeleu Milanu. Izdavačka kuća Mulino objavila je njegova dela Islam i politika (2005), Savremena islamska misao (2005) i Averoes (2007).

Godina izdanja : 2011.

Broj strana : 235

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 518 g

ISBN : 978-86-7102.373-3

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje