×

UZROCI PRVOG SVETSKOG RATA

Anika Mombauer

Prevela sa engleskog Kseniija Todorović

Priču o Prvom svetskom ratu, jednom od ključnih događaja burnog XX veka, prate neslaganja istoričara o njegovim uzrocima. Stotine knjiga i članaka objavljeno je ovoj temi tokom proteklih decenija, hiljade dokumenata je otkriveno u arhivima i stavljeno istoričarima na raspolaganje – a ipak ključna pitanja i dalje ostaju nerešena.

Anika Mombauer prati strastvene debate koje su se posebno pojačavale u kritičnim periodima proteklog stoleća. Pažnja autorke nije toliko usmerena na događaje koji su do rata doveli koliko na okolnosti koje su podsticale i još podstiču ovu „dugotrajnu raspravu“.
 
Studija Anike Mombauer organizovana je hronološki i počinje analizom kontroverzi nastalih na početku rata. Autorka zatim istražuje rasprave koje su usledile nakon Versajske mirovne konferencije, kao i one koje su bile aktuelne u međuratnom periodu. Mombauerova posebnu pažnju posvećuje istraživanju nemačkog istoričara Frica Fišera i debati koja je usledila kao reakcija na njegove teze o Nemačkoj kao glavnom krivcu za globalni sukob.

Ujedinjenje Nemačke i raspad Jugoslavije ponovo su postavili Prvi svetski rat u centar političke i istoriografske rasprave na prostoru bivše Jugoslavije. Gavrilo Princip je od heroja postao zločinac, Austrougarska od okupatora modernizator, a Srbija je od žrtve postala okupator. Van svake sumnje je da je politički i istoriografski konsenzus o Prvom svetskom ratu iz vremena zajedničke države južnih Slovena podložan reviziji. Problem nastaje ako je revizija motivisana političkim, a ne istoriografskim razlozima, jer u tom slučaju analiza, slična ovoj koju je Anika Mombauer ponudila za Nemačku, ali za jugoslovenski prostor neće uskoro biti napisana. 

dr Vojislav Pavlović, Balkanološki institut SANU

Anika Mombauer

Predavač na Odeljenju za modernu evropsku istroiju Otvorenog univerziteta u Velikoj Britaniji od 1998. godine. Studirala j e istoriju na Univerzitetu u Minsteru u Nemačkoj i na Univerzitetu Saseks, gde je dobila nagradu za istoriju 1998. godine. Od 2006. do 2011. bila je sekretar Nemačkog društva istoričara.

Član je uređivačkog odbora projekta 1914-1918 Online. 

Godina izdanja : 2013.

Broj strana : 226

Pismo : ćirilica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 515 g

ISBN : 978-86-7102-452-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje