×

AUDIOVIZIJA

Mišel Šion

Preveo sa francuskog Aleksandar Luj Todorović

Film, televizija i drugi audio-vizuelni mediji uglavnom se ne obraćaju isključivo oku. Oni izazivaju posebnu vrstu percepcije, za koju je u ovoj knjizi predložen naziv audiovizija.

Namera autora ove knjige je da pokaže kako u stvarnosti, u slučaju audio-vizuelne kombinacije, jedna percepcija utiče na drugu i pritom je menja: ne „vidimo” svi istu stvar kada istovremeno slušamo i ne „čujemo” isto kada istovremeno gledamo.

Ova knjiga je istovremeno i teorijsko i praktično štivo. Pošto opiše i iskaže audio-vizuelni odnos kao sporazum, ona predlaže određeni način posmatranja i analize, koji je zasnovan na dugogodišnjem pedagoškom iskustvu i koji se može primeniti na filmove, na televizijske emisije, na video snimke... Glavni predmet ove knjige je film, ali ona u odvojenom poglavlju razmatra i posebne slučajeve televizije, videa, spotova.  

Mišel Šion

Rođen je 1947. godine u Kreju (Francuska). Posle završetka studija književnosti i muzike radio je u Odeljenju za istraživanje ORTF-a (Francuska radio-televizija) i u Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu.

Bavi se sistematskim izučavanjem audiovizuelnih odnosa, koje predaje u više obrazovnih centara (između ostalih i na Pariskom univerzitetu III, gde je vanredni profesor), i u filmskim školama (ESEC, Pariz: DAVI, Lozana). 

UVOD
I AUDIOVIZUELNI SPORAZUM
1.Projektovanje zvuka na sliku
2. Tri slušanja
3. Linije i ta?ke
4. Audiovizuelna scena 
5. Stvarno i izraženo
6. Audiovizuelno odsustvo
II S ONE STRANE ZVUKOVA I SLIKA
7. Dostojno da nosi ime zvu?nog
8. Televizija, spot, video
9. Ka audio-logo-vizuelnom
10. Uvod u audiovizuelnu analizu
Sažeta bibliografija
Indeks filmova 

Godina izdanja : 2007.

Broj strana : 199

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 371 g

ISBN : 978-86-7102-268-2

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje