×

UMETNIČKA TEORIJA U ITALIJI 1450-1600

Entoni Blant

Prevela sa engleskog Angelina Milosavljević-Ault

Pregledna studija o teorijskim osnovama, idejama i gledištima zastupljenim u renesansi, počev od Albertija, Da Vinčija, Dolčea, Vazarija, sve do Lomaca i Cukarija.

Studija Umetnička teorija u Italiji 1450–1600 produbljuje znanje o italijanskoj renesansi tako što se ne bavi isključivo umetničkim delima, već idejama i teorijama koje su uticale na umetničku produkciju tokom XV i XVI veka.

Autor prati na koji su način teoretičari, često i sami umetnici, rešavali pitanje porekla umetničkog stvaranja i njegovog odnosa prema stvarnosti počev od Albertija, preko Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Frančeska Donija, Lodovika Dolčea, Đorđa Vazarija, do Đampaola Lomaca i Federika Cukarija.

Blant ne istražuje samo renesansnu umetničku teoriju već sa bavi i društvenim statusom umetnika, odnosno borbom slikara i skulptora da se uzdignu iznad statusa zanatlija i zadobiju veći društveni ugled. Budući da je baš u renesansi postavljen temelj svakog potonjeg razumevanja prirode i porekla umetničkog stvaranja i društvenog statusa i uloge umetnika, ova knjiga predstavlja nezaobilazno štivo ne samo za znalce već i za sve ljubitelje umetnosti.  

Entoni Blant

Neverovatna životna priča Entonija Blanta (1907-1983), istoričara umetnosti i dvostrukog špijuna, poslužila je kao motiv za nekoliko knjiga. Rodio se u Bornmutu, u Hempširu. Detinjstvo je proveo u Parizu gde je razvio trajno poštovanje i ljubav za francusku umetnost i arhitekturu kojom će se kasnije prevashodno baviti.

Tokom izuzetno bogate i plodne karijere predavao je na univerzitetima u Kembridžu i Londonu, bio direktor čuvenog Kortold instituta i nadzornik zbirke slika engleske kraljice. Napisao je veliki broj radova među kojima se ističu The Art and Architecture in France: 1500–1700 (1954), Nicolas Poussin (1967), Neapolitan Baroque and Rococo Architecture (1975).

Pošto su krajem sedamdesetih otkrivene i obelodanjene njegove špijunske aktivnosti u KGB, poslednju deceniju svog života proveo je osramoćen i lišen svih počasti i titula kojima je ranije bio obasipan. 

Predgovor
1. Alberti
2. Leonardo
3. Kolona, Filarete, Savonarola
4. Društveni položaj umetnika
5. Mikelan?elo
6. Manje poznati autori visoke renesanse
7. Vazari
8. Tridentski sabor i religiozna umetnost
9. Pozni maniristi
Bibliografija
Saša Brajovi?: Entoni Blant i renesansna umetni?ka teorija
Indeks

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 179

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 326 g

ISBN : 86-7102-128-9

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje