×

BALET I MODERNA IGRA

Suzan Au

Prevela sa engleskog Katarina Stojkov-Slijepčević

Br­zo se či­ta i im­pre­siv­no pa­no­ram­ska... bo­ga­to ilu­stro­va­na sa no­vo­i­stra­že­nim de­ta­lji­ma. Ti­mes Li­te­rary Sup­ple­ment

Svako koga interesuje igra osetiće potrebu da ima vodič kroz bogatu istoriju ove umetnosti i njenu složenu sadašnjost. Tekst Suzane Au obuhvata ceo predmet. Ona živo opisuje sjajne izvođače i predstave iz prošlosti i detaljno istražuje igrački svet današnjice. Obilat izbor ilustracija upotpunjava sliku, vodi čitaoca od palata Mediči do potkrovlja Menhetna, od igre Luja XIV do eksperimentalne koreografije Tvajle Tarp i Pine Bauš.

Novi uvod Džima Ratera i revidirano i dopunjeno poslednje poglavlje čvrsto postavljaju knjigu u novi milenijum ističući vodeće koreografe i izvođače, uključujući Žeroma Bela, Kristofera Vildona, Čanki Muv i „Ballet Boyz“ i takve stilove kao što su krumping i parkur i njihov uticaj. On takođe govori o razvoju tehnologije na sceni, o novom mediju i realiti televiziji, obuhvatajući korišćenje laserskih zraka, Ju tjuba i So You Think You Can Dance (Dakle, mislite da možete da igrate), da bi dao sliku o jednom vibrantnom, tehnološki usklađenom i izričito evoluirajućem medijumu.

Suzan Au

Suzan Au je u Odeljenju za igru Njujorške javne biblioteke radila na katalogizaciji filmova, video zapisa i umetničkih dela. Bila je viši saradnik u radu na knjizi Koreografija Žorža Balanšina: Katalog dela i Novi rečnik muzike u Sjedinjenim Državama.

Uvod Džima Ratera
    1. Najpokorniji sluga
    2. Uspon profesionalizma
    3. Razvoj baleta sa radnjom (Ballet d’ Action)
    4. Uspon i pad
    5. Kristalizacija i previranja u Rusiji
    6. Prvi koraci ka novoj formi
    7. „Iznenadi me“
    8. Zaista moderna
    9. Decentralizacija baleta
    10. Metamorfoza forme
    11. Vreme rasta
    12. Ulazak u novi vek
Predlozi za dalje ?itanje 
Fotografije
Dodatni izvori za ilustracije
Registar imena

Godina izdanja : 2016.

Broj strana : 175

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 24 x 16

Težina : 703 g

ISBN : 978-86-7102-523-2

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje