×

KLASIČNO POZORIŠTE JUGOISTOČNE AZIJE

Juka O. Mientinen

Prevela sa engleskog Ivana Ašković

Veličanstvena, hladna lepota tajlandskog kon teatra sa maskama, pokreti burmanskih plesača koji su nalik na lutke, i meka, meditativna elegancija vajang vong plesne drame sa Jave vrhunski su primeri klasične pozorišne umetnosti jugoistočne Azije. 

Pozorišne tradicije jugoistočnog dela Azije po svojoj veličanstvenosti i stepenu stilizacije mogu se uporediti sa vrhunskim pozorišnim žanrovima drugih zemalja, kao što su evropska opera ili balet, japanski kabuki i indijski katakali.

Knjiga je uvod u osnovne tradicije pozorišta i plesa jugoistočne Azije. Na tom prostoru postoje stotine, možda i hiljade različitih formi pozorišta i plesa, od kojih su mnoge deo ritualnih tradicija manjinskih etničkih grupa. Ovo delo se prevashodno bavi klasičnim tradicijama koje se još uvek izvode i koje se mogu videti na sceni. Najviše pažnje posvećeno je Burmi, Tajlandu i Indoneziji, a takođe su predstavljene pozorišne forme Kambodže, Laosa i Malezije, zemalja u kojima klasične tradicije polako nestaju i koje strani posetioci ne mogu lako videti.

Takođe je predstavljeno i kinesko pozorište koje je, pored indijskog, najsnažnije uticalo na pozorišne tradicije u jugoistočnoj Aziji.

Juka O. Mientinen

Predgovor
1. Slojevi tradicije
2. Burma
3. Tajland
4. Indonezija: Java
5. Indonezija: Bali
6. Kambodža, Laos i Malezija
7. Kinesko pozorište u jugoisto?noj Aziji
8. Vijetnam
Bibliografija
Fotografije u boji
Crno-bele fotografije
Crteži
Indeks

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 229

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 438 g

ISBN : 86-7102-191-2

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje