×

MUZIKA U RENESANSI

Filip Vendriks

Iscrpna i pregledna studija o teorijskoj misli o muzici u XV i XVI veku.

Autor polazi od uvida da „muzika u renesansi daleko prevazilazi ono što je komponovano, izvođeno ili slušano i doprinosi da se preko nje dođe do koncepcije univerzuma (muzika sfera), poretka stvari (proporcije) i duše (unutrašnja muzika)“.
 
Ukazujući najpre na uslove i različite vidove teorijskog diskursa o muzici u epohi renesanse, autor se, u četiri poglavlja, bavi posebnim vezama muzike i retorike, muzike i astronomije, matematike i filozofije (musica speculativa), muzike i etike, muzike i teologije i muzike i mistike, sve do uloge muzike u postavljanju nove koncepcije Bića u osvit modernog doba.
 
Ovo delo pokazuje različite puteve kojima su išli mislioci i teoretičari, od Žana Žersona do Dekarta, uključujući i Marsilija Fićina, Erazma, Johanesa Tinktorisa ili pak Đozefa Carlina i Galilea Galileja.

Knjiga je posebno namenjena onima koji se bave muzičkom teorijom i njenom istorijom ali i svima koje zanima epoha renesanse.  

Filip Vendriks

Muzikolog, profesor na Univerzitetu u Liježu i rukovodilac istraživanja u Centru za proučavanje renesanse pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja u Turu.

Njegova najznačajnija dela su L’opéra-comique en France au XVIIIe siecle (1992), Aux origines d’une discipline historique. La musique et son histoire en France aux XVIIe et XVIIIe siecles (1993), Vocabulaire de la musique a la Renaissance (1994) i Johannes Ockeghem. Actes du XLe Colloque d’études humanistes (1998). 

UVOD
1. USLOVI DISKURSA
2. MUZI?KO SU?ENJE
3. MERA MUZIKE
4. MUZIKA I BI?E
5. MUZIKA I UNIVERZUM
ZAKLJU?AK - "Slušam, dakle jesam"
Bibliografija
Indeks

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 63

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 258 g

ISBN : 86-7102-150-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje