×

SAVREMENI ŠPANSKI FILM

Miguel Huan Pajan

Prevela sa španskog Jelena Petrović

Zbirka razgovori sa jedanaest španskih sineasta, knjiga čije puno značenje ne proizlazi samo iz direktnog kontakta koji je autor uspostavio sa serijom aktivnih filmskih stvaralaca, već i iz toga što zapravo sučeljava njihove tačke gledišta i nudi mogućnost poređenja različitih, katkad suprotstavljenih stavova.

Savremeni španski film nudi seriju razgovora sa autorima različitih generacija i poetičkih opredeljenja koji, sa izuzetkom Rikarda Franka, iznenada preminulog 1998. godine, u ovom trenutku aktivno stvaraju.

Knjiga na poseban i gotovo implicitan način takođe obrađuje i kontekst istorijskog razvoja španske kinematografije – kako na poetičkom tako i na produkcionom planu – budući da su pojedini intervjuisani autori, kao Karlos Saura, bili već oformljeni kao režiseri u doba diktature, dok se drugi, na primer Alehandro Amenabar, Frankove vladavine ne mogu ni sećati, jer su rođeni u periodu prelaza na demokratsko društveno uređenje.

 

Miguel Huan Pajan

Rođen je u Madridu 1962. godine. Diplomirao je na odseku za žurnalistiku Fakulteta informacionih nauka.

Svoje tekstove i filmske kritike redovno objavljuje u stručnim časopisima. Jedno vreme vodio je odeljenje za odnose sa štampom Madridskog filmskog festivala.  

UVOD: Sjaj i beda španskog filma
Pedro Almodovar
Alehandro Amenabar
Vinsente Aranda
Bigas Luna
Eduardo Kampoj
Hajme ?avari
Aleks de la Iglesija
Rikardo Franko 
Karlos Saura
Fernando Trueba
Imanol Uribe
Saša Markuš: Savremeni španski film - od po?etka tranzicije ka kinematografiji pluraliteta 

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 191

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 340 g

ISBN : 86-7102-116-5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje