×

STRAST I SUMNJA

Zoran Markuš

Priredila Radmila Matić-Panić

Zoran Markuš pripada vitalnom krilu savremene kritičarske prakse koja je snimajući situaciju na terenu iz dana u dan cenila i procenjivala pojedince i pojave na domaćoj umetničkoj sceni. Ovaj talentovani istoričar umetnosti klasičnog obrazovanja, izgradio je prepoznatljiv kritičarski rukopis u kojem je argumentovano, srčano, često i u polemičnom tonu, branio određene teze, zalagao se za ideje i ideale koji se cene kao zbir uspelih i/ili manje uspelih razgovora koje svaka generacija vodi sa svojim vremenom.

Tekstovi u knjizi Strast i sumnja grupisani su u nekoliko tematskih blokova: Studije o srpskim vajarima, Kritike grupnih izložbi jugoslovenskih umetnika, Kritike samostalnih izložbi srpskih umetnika, Kritike međunarodnih izložbi i O umetnosti.

Zoran Markuš

Zoran Markuš (1925–1996) diplomirao je na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Više godina radio je u Komisiji za kulturne veze sa inostranstvom. Bavio se istraživanjima iz novije istorije umetnosti i likovnom kritikom. Autor je značajnih studija o avangardnom pokretu zenitizam, više studija i eseja o srpskim umetnicima, predgovora kataloga izložbi i brojnih likovnih kritika. Njegovi najpoznatiji naslovi su: Lazar Vozarević, Miodrag Vujačić Mirski, Milan Marinković Cile i Dragan Mojović.

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 483

Pismo : ćirilica

Povez : Broširani povez

Format : 20x13,5

Težina : 550 g

ISBN : 86-7102-106-8

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje