×

FILM I TEHNOLOGIJA

Tereza Žiro

Preveo sa engleskog Aleksandar Luj Todorović

Šta je film? Kakva je njegova budućnost? Šta tehnologija menja u umetnosti? Sve su to pitanja koja nameće ubrzan razvoj tehnologije.

Šta je film? Kakva je njegova budućnost? Šta tehnologija menja u umetnosti? Sve su to pitanja koja nameće ubrzan razvoj tehnologije. Kritičar Andre Bazen i filozof Valter Benjamin postavili su ih analognom filmu, a Tereza Žiro ih danas postavlja ponovo, u trenutku kada digitalni film preuzima primat. Analizirajući ključne momente u istoriji filma, od Dagera i Marea, preko Edisona i Limijera, Melijesa i nemih komedija, Grifita i Drejera, Čaplina, Bresona i Hičkoka, do najnovije generacije filmskih stvaralaca, autorka pokazuje kako se film, od samog početka, podelio na dva paralelna toka. U jednom, automatski aparat služi da oživi postojeće slike (analogne fotografije ili računarske slike) dok u drugom, film koristi automatizam kao instrument percepcije pokreta koji se nalazi u samom izvoru slike.

Za Terezu Žiro u svakom trenutku istorije filma istovremeno postoje dva filma, bez obzira na to koju tehniku koriste – klasični i moderni, i ta podela ima svoju punu vrednost i danas u vremenu digitalnog filma.

Tereza Žiro

Rad na polju filma i filmske umetnosti Tereza Žiro je otpočela kao filmski kritičar. Više godina redovno je objavljivala tekstove u čuvenom francuskom časopisu Cahiers du cinéma. Posle toga, svoje interesovanje usmerila je na praktično delovanje i posvetila se filmskoj montaži

Godina izdanja : 2003.

Broj strana : 185

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 250 g

ISBN : 86-7102-061-4

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje