×

MILENA U POZORIŠTU – lutke, kostimi, scenografija Milene Jeftić Ničeve Kostić

Dušana Nikolić, Nikola Šuica

Rigidnost u formama, robovanje predrasudama o obaveznim proporcijama lutke, tehnici i realizmu – svega toga nikada neće biti u lutkama Milene Jeftić Ničeve Kostić. I to je jasno od samog  početka.  

Milena Ničeva je sa svojim lutkarskim radom počela 1969. godine u Malom pozorištu u Beogradu, kao izvođač lutaka kreatora iz Poljske, Čehoslovačke i Bugarske, koji su dugi niz godina predstavljali standarde našeg lutkarstva, poput Bohdana Slavika, Zigmunda Smandžika i drugih.
 
Ovaj susret sa najjačim lutkarskim školama predstavljao je period značajnog kaljenja zanata, upoznavanje sa klasičnim lutkarskim tehnikama, ali verovatno i sa onim što njene lutke nikada neće biti. 
 
Multimedijalnost u opusu Milene Ničeve, činjenica da je ona sa podjednakim uspehom vodila karijeru slikara, kostimografa, scenografa i kreatora lutaka, veliki je uspeh. Ali dimenzije ovoga uspeha su još veće ako uzmemo u obzir da Milena Ničeva nije, na primer, kostimima prišla slikarski ili lutkarski, tačnije da nije ni jednom od ovih medija prišla profesionalnom filozofijom drugog. Milena Jeftić Ničeva Kostić je specifičan autor koji je u sebi uspeo da odneguje nekoliko umetničkih profesija.

Dušana Nikolić

Nikola Šuica

Godina izdanja : 1995.

Broj strana : 139

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 14 x 20

Težina : 200 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje