×

MODERNA UMETNOST 1770-1970-2000 II

Akile Bonito Oliva, Đulio Karlo Argan

Prevela sa italijanskog Milena Marjanović

Po rečima samog Argana, cilj dela nije ispisivanje istorije moderne umetnosti, već zapravo zasnivanje pretpostavki za jednu modernu istoriju umetnosti i stvaranje uslova za istorijsko razumevanje i tumačenje umetnosti koja nastaje u razdoblju moderne epohe.

Kapitalno delo dva čuvena italijanska istoričara umetnosti, sačinjeno je od dve autonomne autorske studije, različite po metodološkom i ideološkom pristupu. Deo knjige koji se odnosi na modernu umetnost od 1770. do 1970. napisao je Đulio Karlo Argan i prvobitno je objavljen kao zasebno delo. Kasnije, nakon velikog uspeha knjige, italijanski izdavač je zatražio od autora da knjigu dopuni tekstom o modernoj umetnosti s kraja XX veka, što je Argan odbio. Za taj posao predložio je Bonita Olivu kao najupućenijeg stručnjaka.

Izdanje na srpskom jeziku podeljeno je u tri bogato ilustrovana toma. U prva dva sadržan je autorski tekst Đulia Karla Argana, dok se u trećem nalazi prilog Akile Bonita Olive.

Akile Bonito Oliva

Kritičar i istoričar umetnosti, poznat kao tvorac teorije transavangarde; autor je velikog broja tekstova i organizator mnogih izložbi, te se smatra velikim poznavaocem moderne umetnosti s kraja XX veka. Neka od njegovih dela su: Transa­vangu­ardia Ita­li­a­na (1980), Nu­o­ve tra­me dell’arte (1985), Lezi­o­ni di ana­to­mia il corpo dell’arte (1995).

Đulio Karlo Argan

Rođen u Torinu 1909, gde je završio Filozofski fakultet, grupu za istoriju umetnosti, kao student Lionela Venturija. Devet godina kasnije postaje profesor istorije umetnosti na fakultetu u Palermu, a 1959. godine prelazi u Rim gde na Katedri za modernu umetnost zamenjuje svog učitelja Venturija.

Objavio je veliki broj naslova među kojima se ističu Storia dell’ arte italiana (1937), Salvezza e caduta nell’ arte moderna (1946) i Progetto e destino (1965).

VI EPOHA FUNKCIONALIZMA
VII KRIZA UMETNOSTI KAO "EVROPSKE NAUKE"
 

Godina izdanja : 2005.

Broj strana : 257

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 617 g

ISBN : 86-7102-207-2

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje