×

NAJVAŽNIJA UMETNOST - Istočnoevropski film u dvadesetom veku

Antonjin Lim, Mira Lim

Prevela sa engleskog Maja Ilić

Ova izuzetna istorija istočnoevropskog filma ujedno je i pripovest o sudbini umetnosti u totalitarnim režimima. Autori se bave bugarskom, čehoslovačkom, istočnonemačkom, mađarskom, poljskom, rumunskom, sovjetskom i jugoslovenskom filmskom umetnošću.

Pored detaljnog pregleda razvoja bugarske, čehoslovačke, istočnonemačke, mađarske, poljske, rumunske, sovjetske i jugoslovenske kinematografije, posebna pažnja posvećena je vremenu nastanka najznačajnijih filmova, periodu ždanovizma, vremenu posle Staljinove smrti, kada je filmska umetnost u zemljama istočne Evrope doživela procvat. 

"Nimalo slučajno, češki filmski istoričari i analitičari, Mira i Antonjin Lim, iskoristili su poznatu i nekada rado navođenu Lenjinovu “misao“, da je film „za nas navažnija umetnost“. Lenjin je time pouzdano nagovestio epohu cenzure, ideoloških pritisaka i progona u tzv. socijalističkom svetu, a to su na svojoj koži surovo osetili i autori opsežne studije „Najvažnija umetnost – istočnoevropski film u dvadesetom veku“.

Oni su posle ulaska sovjetskih tenkova u Prag 1968. otišli u izgnanstvo, odakle se, iz nekih razloga, još nisu vratili. Reč je o pionirskom, kapitalnom poduhvatu, bez premca po obuhvatnosti i kulturološkim implikacijama, u kojem su s posebnom pažnjom istražene kinematografije ovog dela sveta, od kraja drugog svetskog rata do pada Berlinskog zida. Limovi su svaku posebno istražili, osim Albanije (slutite zašto).To je u suštini neobrađeno područje, a pad Berlinskog zida označio je promenu režima i raspad državnih zajednica. U svim ovim zemljama, uključujući i jugoslovenske prostore, zatvorena je jedna kulturna epoha, koja je na filmskom polju ostavila, uz sve nevolje i povremeno tragične događaje, niz veličanstvenih ostvarenja.

Ova knjiga izdašno podseća zaboravne i novokomponovane ideologe jednoumlja, da su u ovom delu sveta stvarali, između ostalih, Andžej Vajda, Kšištof Kješlovski, Aleksej German, Andrej Končalovski, Miloš Forman, Ištvan Sabo, Bela Tar, Saša Petrović, Dušan Makavejev, Živojin Pavlović... Takva mera se teško dostiže." 

-Milan Vlajčić, 29.05.06 Blic 

Antonjin Lim

Novinar i kritičar, urednik časopisa Literarní noviny u vreme Praškog proleća, profesor filma i drame. 

Mira Lim

Dugi niz godina aktivno prisutna u istočnoevropskom filmskom svetu. Uređivala nekoliko praških filmskih časopisa. Autor je monografija o italijanskom filmu, Viskontiju i čehoslovačkom filmu. Predaje film i svetsku književnost. 

UVOD
1. NA PO?ETKU
2. NADA I STVARNOST
3. STEPENI POBUNE
4. MOGU?NOSTI UMETNOSTI I UMETNOST MOGU?EG
Bibliografija
Indeks filmova
Indeks imena

Godina izdanja : 2006.

Broj strana : 507

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 678 g

ISBN : 86-7102-206-4

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje