×

ŽIVOJIN ZDRAVKOVIĆ I ZLATNA EPOHA BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Vera Ikonomova

Prema rečima autora, knjiga nema nameru da bude hvalospev Živojinu Zdravkoviću. Pre je pokušaj da se opiše i prikaže mesto koje mu pripada u srpskoj muzičkoj kulturi, i uticaj koji je na nju izvršio.  

Knjiga Zlatna epoha Živojina Zdravkovića nastala je na osnovu iscrpne dokumentacije i razgovora koje je autorka vodila sa Živojinom Zdravkovićem kako bi se približila vremenu i radu ovog čuvenog dirigenta Beogradske filharmonije.
 
Zdravković je imao sreću da se u Beogradskoj filharmoniji nađe u momentu njenog ponovnog rađanja, i da svojim zalaganjem ubrza  njeno napredovanje, čime je omogućio da orkestar uđe u svoju zrelu fazu i dobije konačnu fizionomiju. Kao dirigent, a kasnije i direktor Filharmonije proveo je sa orkestrom ceo svoj radni vek.

 

Vera Ikonomova

Završila školu Konzervatorija u Zagrebu, a zatim bila harfistkinja u orkestru Filharmonije i orkestru Opere u Zagrebu, zatim nastavnica klavira u Srednjoj muzičkoj školi, takođe u Zagrebu. Sa osećanjem „da može i nešto više”, završila je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i doktorirala na fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu, odsek Organizacija scensko– umetničkih delatnosti.

Ikonomova je bila redovni saradnik više časopisa: Gledišta (Beograd), International Review of Aesthetics and Sociology of Music (Zagreb), Zvuk (Zagreb i Beograd), Problemi na kulturata(Sofija), Scena (Novi Sad), Teatron (Beograd), Journal of Cultural Economics, (Akron, USA).  

Predgovor
Pogled u prošlost
Prvi koraci
epoha Zdravkovi?a
Beogradska filharmonija
BEMUS
Zdravkovi? u Kairu
O dirigovanju
Studije dirigovanja kod Zdravkovi?a
Publicisti?ka delatnost
Muzika u senci politike
Problem naslednika
Živojin Zdravkovi? - privatno
Post Scriptum
 
Prilozi 
Bibliografija
Indeks

Godina izdanja : 1998.

Broj strana : 319

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez s omotnicom

Format : 13 x 20

Težina : 563 g

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje