×

ZVUK I MUZIKA U POZORIŠTU

Dina Kej, Džejms Lebreht

Prevela sa engleskog Ivana Ašković

"Zvuk je sveobuhvatan proces i događaj koji povezuje i ujedinjuje naše raznovrsne doživljaje sveta... daje nam unutrašnji osećaj kontinuiteta... on je najefikasniji način da komuniciramo sa drugima... i sastavni je deo totalnog zvučnog programa koji u TEATRU komunicira na ontološkom nivou."- iz pogovora Pitera Selarsa

Jedanaest poglavlja čine ovu knjigu nezaobilaznim štivom za profesionalce koji rade u teatru (reditelji, glumci, kompozitori, dizajneri i operateri zvuka), ona je takođe i odlično nastavno sredstvo za one koji uče i proučavaju pozorište, a takođe će biti i dobro uputstvo za sve koji žele da se više upoznaju sa tajnama pozorišne umetnosti.

Autori razmatraju razvoj dizajna pozorišnog zvuka (u pozorišnom programu brodvejskog mjuzikla Isus Hristos superstar prvi put je upotrebljen izraz „dizajner zvuka“), a potom nas uvode u osnove dizajna, razvoj koncepta sinopsisa zvuka, kao i način pripreme, snimanja, montaže i obrade muzičkih numera i zvučnih efekata.

Slede poglavlja u kojima se govori o radu na probama i reprodukciji zvuka u predstavi, a dva poslednja poglavlja – Forum reditelja i dramskih pisaca i Forum dizajnera zvuka i kompozitora – sačinjena su od iskaza i razgovora ovih pozorišnih poslenika u kojima su zabeleženi odgovori na pitanja u vezi sa dizajnom zvuka i njegovoj ulozi u savremenom teatru.  

Dina Kej

Džejms Lebreht

PREDGOVOR
PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU
UVOD
1.ISTORIJA DIZAJNA ZVUKA
2. OSNOVI DIZAJNA ZVUKA
3,RAZVOJ KONCCEPTA I DIZAJNA
4.ISTRAŽIVANJE, RESURSI I SELEKCIJA NUMERA
5. SINOPSIS ZVUKA
6. SARADNJA SA POZORIŠTEM
7. PRIPREME ZA SNIMANJE NUMERA
8. SNIMANJE, MONTAŽA I OBRADA NUMERA
9. PROBE
10. REPRODUKCIJA ZVUKA U PREDSTAVI
11. PRISTUPI I TEHNIKE

Godina izdanja : 2004.

Broj strana : 319

Pismo : Latinica

Povez : Tvrdi povez sa omotnicom

Format : 14,5 x 21

Težina : 470 g

ISBN : 86-7102-111-4

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje