×

KULTURNA DIPLOMATIJA I IDENTITET SRBIJE

Ljiljana Rogač Mijatović

 Kako ojačati pozicije kulture i mogućnosti koje ona ima u međunarodnim odnosima Srbije? 

Polazeći od pitanja: Kako ojačati pozicije kulture i mogućnosti koje ona ima u međunarodnim odnosima Srbije? Ljiljana Rogač-Mijatović analizira aktuelne principe i instrumente javnih kulturnih politika s jedne, i različite nivoe i vezivne matrice identiteta Srbije, s druge strane. Počev od kosovskog mita, panslavizma i jugoslovenstva, sve do balkanskih i evropskih identitetskih okvira, ona proučava predstave o Srbiji formirane i oblikovane u stranoj i domaćoj javnosti, sa posebnim osvrtom na etničke stereotipe koji određuju aktuelni imidž Srbije u svetu.

Autorka zaključuje da pitanja o opštem stanju kulture, o kulturnim obrascima i modelima komunikacije, o kulturnom kanonu, kao i o ključnim identifikatorima nacionalnog kulturnog identiteta moraju biti deo državne politike koja bi bila izražena kroz modele saradnje, medijacije i partnerstva. Put jačanja pozicija kulture i mogućnosti koje ona u međunarodnim odnosima ima, Ljiljana Rogač Mijatović vidi u afirmaciji institucija elitne i nacionalne kulture,ali i savremenog stvaralaštva.

Ljiljana Rogač Mijatović

Stručni saradnik za naučno istraživanje i razvoj u Institutu za pozorište, film, radio i televiziju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Predavač je na interdisciplinarnim master studijama za kulturnu politiku i menadžment i doktorskim studijama za teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Godina izdanja : 2014.

Broj strana : 200

Pismo : ćirilica

Povez : Broširani povez

Format : 24 x 15

Težina : 274 g

ISBN : 978-86-82101-52-9

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje