×

EKONOMIKA KULTURE

Rut Tausi

Preveli sa engleskog Mirko Jakovljević,Tijana R. Spasić,Đorđe Trajković

Šta određuje cenu karata za pop koncerte ili operu? Zašto Holivudom caruje filmska industrija? Da li piraterija šteti muzičkoj industriji? Da li besplatan ulaz u muzeje privlači veći broj posetilaca?

Rut Tausi daje odgovore na pregršt pitanja o umetnostima poput performansa i vizualnih umetnosti, muzike, filma i književnosti koristeći se znanjima i metodama iz ekonomije. Knjiga obiluje primerima iz čitavog sveta i rezultatima skorašnjih istraživanja. Ipak, Ekonomika kulture je namenjena svima, a ne samo poznavaocima ekonomije.

Ovo je idealan priručnik za studente koje interesuje poslovanje u umetničkom sektoru.

Ime Rut Tausi je jedno od najpoznatijih imena ekonomike kulture. Njene mnogobrojne publikacije iz ove oblasti garantuju da je prava osoba da napiše ovakav udžbenik. Ova knjiga nije obavezna samo za studente ekonomije, već i za sve čitaoce koje interesuje šta ekonomisti misle o umetnostima.
Dejvid Trosbi, Univerzitet Mekveri

Renomirani ekonomista u obasti kulture, Tausi, upotrebljava teorije i metode ekonomije da odgovori na mnoga pitanja poput plaćanja ulaza u muzeje ili ilegalnog „skidanja“ muzike... Ona koristi internacionalne primere i skorašnja istraživanja i ne pretpostavlja da čitalac poznaje ekonomiju.
Times Higher Education

Rut Tausi

Profesor je Ekonomije kreativnih industrija u Centru za upravljanje intelektualnom svojinom Univerziteta u Bornmutu i profesor emeritus na Univerzitetu Erazmus u Roterdamu.

Tausi je jedan od vodećih ekonomista na polju kulture. Držala je predavanja u Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji i na Tajlandu. Bila je jedan od urednika Magazina za kulturnu ekonomiku i predsednik Asocijacije za međunarodnu kulturnu ekonomiku. Član je Kraljevskog umetničkog društva.

I OPŠTA PITANJA EKONOMIKE KULTURE
II "TRADICIONALNA" EKONOMIKA UMETNOSTI I BAŠTINE
III TRŽIŠTA UMETNIČKE RADNE SNAGE I AUTORSKA PRAVA
IV KREATIVNE INDUSTRIJE
V ZAKLJUČAK, VEŽBE I PROBLEMI

Godina izdanja : 2012.

Broj strana : 653

Pismo : Latinica

Povez : Broširani povez

Format : 24 x 17

Težina : 1064 g

ISBN : 9788671004068

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje