×

UMJETNOST I TRŽIŠTE

Karmen Martin Gajte, Remonda Mulen

Prevela sa francuskog Radana Lukajić

Mondijalizacija ekonomije, dominacija multinacionalnih firmi kao i tehnološke inovacije izvršile su odlučujući uticaj na strukturu i funkcionisanje tržišta umjetnosti. Slavna izjava Marsela Dišana još uvijek nije izgubila na aktuelnosti: „Raritet je ono što potvrđuje umjetnika.“

Mondijalizacija ekonomije, dominacija multinacionalnih firmi kao i tehnološke inovacije izvršile su odlučujući uticaj na strukturu i funkcionisanje tržišta umjetnosti. Svjedoci smo prerastanja jedne organizacije zanatskog tipa u organizaciju industrijskog tipa. Pa ipak, pravne odredbe koje su na snazi na tržištu umjetnosti, zasnovane na jedinstvenosti djela i raritetu remek-djela, dokazale su svoju neoborivost. Njima se podrazumijeva da se novi mediji koriste suprotno od njihovih tehnoloških mogućnosti, te da se proizvodnja „dijelova“, instalacija, fotografija, video-traka, ograniči na određen broj primjeraka. Slavna izjava Marsela Dišana još uvijek nije izgubila na aktuelnosti: „Raritet je ono što potvrđuje umjetnika.“

Karmen Martin Gajte

(Salamanka, 1925 – Madrid 2000), bila je španska književnica i pesnikinja, pripadnica pokreta književnika i intelektualaca Generacija '50. Smatra se jednom od najrelevantnijih ličnosti španske književnosti XX veka.
Dobitnica je mnogobrojnih nagrada; pomenućemo najznačajnije Kafe Hihon (1955); Nadal (1957), Anagrama de ensayo (1987), Princ od Asturije (1988); Nagrada Napredne žene (1990); Nacionalna nagrada u oblasti španske književnosti (1994); Zlatna medalja prestižnog Centra lepih umetnosti (1997).

Remonda Mulen

Remonda Mulen je osnovala Centar za sociologiju umetnosti (EHESS/CNRS). Bila je predsednica Francuskog sociološkog društva i urednica Francuskog časopisa za sociologiju. Autorka je knjiga Umetnik, institucija i tržište (1992) i Vrednost umetnosti (1995).

Godina izdanja : 2001.

Broj strana : 92

Pismo : Latinica

Povez : Broširani

Format : 12 x 20.5

KOMENTARI (0)

Preporuka za čitanje